PATOGENER

Patogena bakterier kan orsaka matförgiftningar eller andra sjukdomar. De påverkar livsmedelssäkerheten och är en fara som skall behandlas i faroanalysen. Gränsvärden för vissa bakterier finns i förordningen om mikrobiologiska kriterier för livsmedel (2073/2005). I övrigt ska företagen själva avgöra hur ofta provtagning och analys ska utföras samt vilken typ av analys som skall användas inom ramen för sitt HACCP-program.

Antalet arter av sjukdomsframkallande eller patogena mikroorganismer är förhållandevis litet i förhållande till det totala antalet arter mikroorganismer som finns i vår miljö, men konsekvenserna av patogena mikroorganismer kan bli förödande. Förgiftningen eller sjukdomen orsakas antingen genom mikroorganismerna själva (t. ex salmonella, Listeria monocytogenes), eller genom de toxiner (gifter), som mikroorganismerna bildar i livsmedlet (t.ex e.coli, Stafylokock aureus).  

3M™ Molecular Detection System är en nyutvecklad teknik som kombinerar känsligheten och precisionen hos PCR och robustheten och tidseffektiviteten hos ATP-teknik för snabb och säker volymanalys (svar inom 24h).

RapidChek är en serie lateral-flow baserade singeltester för små med medelstora provvolymer där svar erhålls på teststickor in inom 24-48h. Systemet är enkel att implementera och använda i de flesta typer av laboratorium.  

Omgivningsprover omfattar produkter för rengöringskontroll och miljöprovtagning av patogner (skall inte användas på livsmedel).